Hur dum får man bli?

Hur dum får man bli? Det är frågan som jag ställer mig själv efter att ha läst reaktionerna till USA:s president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som huvudstad för Staten Israel och flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

”Det finns inget alternativ till tvåstatslösningen. Det finns ingen plan B,” sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade beslutet för ”beklagligt” och bekräftade ”Frankrikes och Europas anknytning till tvåstatslösningen.”

Norges statsminister Erna Solberg skrev på Twitter att hon är ”väldigt orolig över amerikansk beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta kan leda parterna längre bort från förhandlingsbordet. Jerusalems status måste lösas genom förhandlingar.”

Sveriges antisemitiska utrikesminister Margot Wallström fördömde beslutet och säger att ”det svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår.”

Låt oss nu titta på några fakta: Världen har försökt att påtvinga en tvåstatslösning på judarna och araberna i den västliga delen av det tidigare brittiska Palestinamandatet sedan Peel-kommissionen först föreslog denna lösning i 1937. I dom 80 år som har gått sedan dess, har FN, flera israeliska regeringar, flera amerikanska presidenter, och Kvartetten bestående av FN, USA, EU och Ryssland misslyckats gång på gång att få till fred genom en tvåstatslösning. Varför?

Det enkla svaret är att palestinierna inte vill ha en egen stat. Dom sa nej till en stat i 1937, i 1947, i 1948, kontinuerligt mellan 1948 till 1967, i 1967, i 2000 och i 2008. Och efter att Barack Obama blev president och började lägga ensidigt press på Israel, vägrade ledarna för dom palestinska araberna att sitta ned med Israel och förhandla om ett israelisk erbjudande om en palestinsk stat. Som president Trump sade idag: ”Det vore dårskap att anta att det att repeterar exakt samma formel nu skall producera et annat eller bättre resultat.”

Dom sista 80 åren av Mellanösterns historia har klart och tydligt visat att det aldrig kommer att bli någon palestinsk stat. Det är på tiden att ni växer upp och inser verkligheten, Guterres, Macron, Solberg, Wallström och alla andra politiska ledare som fortfarande håller sig till den orealistiska drömmen om en tvåstatslösning. Och även om det hade blivit en palestinsk stat, ville Väst-Jerusalem alltid ha förblivit huvudstad i Israel. Så varför kan man inte följa efter USA och Tjeckien och göra det enda förnuftiga för en gångs skull?