Politik i Svenska kyrkan

För två dagar sedan var det val i Svenska kyrkan. Nu som dom flesta rösterna är räknade, kan man se en stor seger för dom politiska partierna.

Socialdemokraterna fick 30,45% av rösterna, Centerpartiet fick 13,9%, och Sverigedemokraterna fick 9,22% av rösterna. Det betyder att de politiska partierna som var med i valet, fick totalt 53,57%, eller mer än hälften av rösterna i valet.

Det var också flera ”halv-politiska” listor vid valet, som är närt knutna till et politisk parti. Borgerligt alternativ fick 8,83%, Vänstern fick 3,58%, Kristdemokrater fick 2,98%, Fria liberaler fick 2,92%, och Miljöpartister fick 2,33% av rösterna. Det betyder att de politiska partierna och deras supportrar fick totalt 74,21% av rösterna.

Dom listor som inte var knutna till et politisk parti fick väldigt lite röster, så som Partipolitisk obundna med 17,1%, Öppen kyrka med 4,34% och Frimodig kyrka med 3,94%.

Detta betyder tyvärr att Svenska kyrkan dom nästa fyra åren kommer att vara lika politisk som Riksdagen är, med allt det negativa som det för med sig.

Valdeltagandet har stigit från 12,76% för fyra år sedan till 18,25% i år, och svenska medier pratar om detta som något positivt. Men jag frågar mig själv om hur många av dom nästan 960.000 personer som har röstat, som faktisk brukar gå på gudstjänsterna i kyrkan? Jag misstänker att dom flesta av dom inte har något aktivt liv i kyrkan till vardags, men att dom bara ville rösta i ännu en politisk maktkamp mellan sossar, borgerliga och Sverigedemokraterna – en maktkamp som överhuvudtaget inte hör hemma i en kyrka, bara i Riksdagen.

Man borde kanske ändra lagen så det bara är dom som faktisk är aktiva i kyrkan som får rösta, och inte dom som döptes där för 40 år sedan men som inte har brytt sig om att gå på en enda gudstjänst sedan.