Skall nu Sverige gå med i NATO?

Den är trofast. Den är social. Den är lätt att träna. Den känner på sig när dens herre är deprimerad. Det är inte konstigt att den kallas för människans bästa vän.

Men ända är det så att hunden ibland står och skäller på människan. Som oftast så händer det när hunden själv är rädd, och då skäller den för att varna människan om att inte närma sig.

Det dummaste en människa kan göra när man möter en rädd hund som skäller, är att själv reagera med fruktan eller aggressivitet. Om människan – i sin egen osäkerhet – tar upp en käpp för att ”avskräcka” den osäkra hunden, är det mycket troligt att hunden blir ännu mer rädd, och att den väljer att attackera den människan som den fruktar.

Just nu befinner vi oss i en situation där västvärlden och Ryssland tyvärr är mycket rädda för varann. Både Ryssland och NATO står och skäller på varann i osäkerhet för vad den andre har för planer. Det kommer kanske som en chock på västlänningar att ryssarna är lika rädda för oss som vi är för dom.

Rysslands oro beror på att NATO under dom senaste 25 åren har fått militärbaser mycket nära det ryska moderslandet. När Ukraina började närma sig EU och NATO, hamnade Ryssland i samma situation som USA var i under Kubakrisen i 1962, när president John F. Kennedy var redo att gå till tredje världskriget för att förhindra Sovjetunionen från att stationera kärnvapen på Kuba, bara et par hundra kilometer från miljonstaden Miami.

Estland, Lettland, Litauen och Polen är fyra exempel på länder som förut var under rysk kontroll, men där NATO nu har militärbaser. Ryssarna är nu rädda för att ett ukrainsk tillnärmande till EU och NATO skulle betyda at Ryssland blir trängt upp i ett hörn, och då börjar Laika att skälla av fruktan.

Jag är norrmann, och jag har alltid varit glad för att Norge var med i NATO. Jag har ofta undrat på varför Sverige valt att stå utanför, eftersom Sverige i mångt och mycket har samma strategiska intresser som NATO-grannarna Norge och Danmark har.

Men ända tror jag att i dagens situation skulle ett NATO-medlemskap vara en käpp i ögat på Ryssland. Sverige skulle ha gått med i NATO för länge sedan, t.ex. efter 11 september, när ”hela världen” stod tillsammans med USA, när George Bush var president och även Vladimir Putin öppnade upp ryska militärbaser för Amerikas attacker mot talibanerna och Al Qaeda.

Men om Sverige idag skulle ansöka om medlemskap i NATO, är jag rädd för att vår kära Siberian husky skulle bli mycket rädd för att Obama får total kontroll över Östersjön och att nästa Krim stavas G-O-T-L-A-N-D.

Om skribenten: Jon Andersen kommer från NATO-landet Norge, har nära ryska familjemedlemmar, bor i det ”neutrala” Sverige, och har en katt som aldrig skäller.